Istoric Rotary

Avocatul Paul P. Harris și-a dorit să creeze un grup profesional bazat pe idealuri comune, astfel că la 23 februarie 1905, Harris, Gustavus Loehr, Silvester Schiele și Hiram Shorey s-au întâlnit la sediul Loehr în sala 711 din clădirea Unității în centrul orașului Chicago. Ei au decis să numească noul club, "Rotary".
În august 1910, Rotarienii au avut prima lor convenție în Chicago.
Cele 16 cluburi care existau la acea vreme s-au unit pentru a forma Asociația Națională a Cluburilor Rotary.
În 1912, numele a fost schimbat în Asociația Națională a Cluburilor Rotary. Pentru a reflecta adăugarea de cluburi din alte țări.
Numele de Rotary Internațional a fost adoptat în 1922. Până în iulie 1925, Rotary a crescut la mai mult de 2.000 de cluburi și o valoare estimată de 108.000 de membri, pe șase continente. Reputația Rotary a atras în rândurile sale președinți, prim-miniștri, chiar și o serie de alte minți luminate ale timpului (ex. autorul Thomas Mann, diplomatul Carlos P. Romulo, compozitorul Jean Sibelius).
În primăvara anului 1929, la București ia ființă primul Club Rotary, din inițiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit și cel dintâi președinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în două mari orașe ale țării: Cluj și Timișoara.
Scopurile și idealurile rotariene sunt înțelese și acceptate de elita intelectuală a țării, din toate domeniile de activitate-știință, artă, afaceri, rezultatul fiind înființarea a încă șase cluburi la: Arad, Brașov, Câmpina, Cernauți, Iași și Ploiești. Cu nouă cluburi, în anul 1936 se creează Districtul românesc care primește numarul 84. Efectul activității și acțiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul țării. Dar, în plin avânt, mișcarea rotariană este interzisă ed regimurile comuniste în toata zona central-est-europeană.
În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînființează Clubul Rotary București, urmat imediat de cluburile din Cluj și Timișoara, pentru că în luna iunie 1996 să existe în România 13 cluburi.
La 1 septembrie 1999, Comitetul Rotary International și președintele Carlo Ravizza au decis că în România și Republica Moldova, cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district cu numărul 2241.
Odată cu dezvoltarea Rotary International, membrii cluburilor au adunat resursele și s-au folosit propriile talente în slujba comunităților lor.

 

 

A SERVI E MAI PRESUS DE SINE